Možná až si přečtete článek, dáte avokádu ještě jednu šanci :))
Co je vlastně avokádo, to je trochu záhada, stejně jako meloun.. Avokádo je exotické ovoce :)
Pochází z oblasti Střední Ameriky, kde ho původní obyvatelé po generace šlechtili z plané rostliny s mnohem menšími plody. Jeho pěstování se postupně rozšířilo do dalších teplých oblastí, v Evropě ho najdeme např. ve Španělsku a Řecku.
Toto ovoce má řadu odrůd s různým zbarvením slupky, od zelené až po temně hnědou. Rozdíly v chuti jsou jen lehké a obsaženými látkami se téměř neliší.
Avokádo obsahuje až 20% tuku, který je z velké části zastoupen ve formě prospěšných nenasycených mastných kyselin.Významné je také jako zdroj bílkovin. Ale také je plné karotenů, vitaminu E, silných antioxidantů, které podporují regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů, mají velmi vliv na stav naší pleti a vlasů. Avokádo obsahuje také vitamin C a vitaminy skupiny B, zejména B6 a B1. Z minerálních látek v něm pak najdeme např. měď, důležitou pro krvetvorbu a draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak a udržuje naše srdce v dobrém stavu. Látky obsažené v avokádu také snižují hladinu inzulinu v krvi. Najdeme v něm Manózu, což je monosacharid, který je okamžitě využíván naším mozkem jako zdroj energie.
V obchodě vybírejte avokádo pečlivě. Ještě tvrdé plody nám většinou postupně dozrají a změknou, pro okamžitou spotřebu však raději vybíráme plody o něco měkčí. To poznáme lehkým pomačkáním prstem. Příliš měkké plody, u kterých po otlaku zůstane ve slupce výrazný důlek, raději nekupujeme. Také zkontrolujeme, jestli na slupce nejsou tmavé skvrny a známky plísně, především v okolí stopky.
jak poznáte zralé akováko |
Pro konzumaci avokádo omyjeme a rozřízneme na polovinu, vyjmeme pecku a obsah vydlabeme lžící. Dužinu můžeme pokrájet nebo rozmačkat vidličkou. Důležité je dužinu hned po vyjmutí ze slupky pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Zralé avokádo by mělo mít máslovou konzistenci, nezralé je tvrdé, nahořklé a natrpklé. Tedy ke konzumaci nevhodné. Zralé připomíná chutí oříšky.
Kromě potraviny se dá využít avokádo jako ingredience pro domácí pleťovou masku. Maska je velmi výživná, výrazně regenerační a je vhodná pro všechny typy pleti, zejména pak na unavenou a zralou pleť. Naší kůži navrací pružnost a svěžest.
- 1 zralé avokádo
- 1 lžička medu
- 1 lžička bílého jogurtu
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy (pro citlivou či alergickou pleť můžeme citronovou šťávu vynechat )
A na konec slibovaný recept na Guacamole:
- 2 zralá avokáda
- 1 rajče
- 1 malá cibule
- 1 čerstvá zelená chilli paprička
- 1 stroužek česneku
- 30 g čerstvého koriandru
- mořská sůl a citronová šťáva podle chuti
zdroj: www.fiftyfifty.cz
thx! :)
ReplyDeleteMyslím, že tip na zralé avokádo využiju. Jak ho někde uvidím, vyzkouším. Doufám, že zklamání se u mě konat nebude. :))
ReplyDelete